logo


De geschiedenis van The Trifids

Het begin

Ongeveer in 1961 vonden Kees van der Kraan en Johan van Krogten elkaar op het gebied van muziek: zij gingen samen muziek maken.
Allebei speelden zij gitaar en de muziek van The Shadows behoorde tot hun favorieten.
Aangezien zij allebei nog op school zaten, hadden zij nog geen geld om apparatuur te kopen. De versterker was dus de radio thuis.
Zij wilden een band gaan formeren: The Rapids.

The Rapids

Klik hier voor meer informatie

Er werd vervolgens gezocht naar versterking. Aangezien zij echter nog niet veel te bieden hadden, werd dat een moeizame tocht die niets opleverde.
Toch gingen zij verder!

De naam werd eigenlijk geen succes gevonden: die werd omgedoopt in The Trifids In 1964 gingen zij samen optreden, vrijwel elke zaterdagavond in een jongerensociŽteit in Schiedam: "De Mandenfles". De vader van Johan had een muziekwinkel en die wilde af en toe wel een versterker lenen. Uiteraard bleven zij op zoek naar versterking. Door deze optredens werden zij steeds iets bekender en mede daardoor kwamen zij Wim de Ruiter tegen.

De eerste bezetting van The Trifids

Klik hier voor meer informatie

Toen Wim eenmaal meespeelde bracht hij Barend van den Bor mee. Deze twee brachten later weer Phil Eschbach mee.

Met deze uitbreiding kwam de ontwikkeling in een stroomversnelling.

The Trifids

Klik hier voor meer informatie

De verdere ontwikkeling

Aangezien de band groter werd, was het niet meer mogelijk bij iemand thuis te repeteren. De vader van Barend bracht redding: hij had een machinefabriek in Schiedam en daar konden zij, als het bedrijf gesloten was, repeteren. Daar konden ook de spullen worden opgeslagen.

Het repertoire ging steeds meer verschuiven van The Shadows e.d. naar beat, rhythm & blues etc. Ook werden de optredens steeds talrijker. The Trifids hadden inmiddels een eigen fanclub in Schiedam en elke maand werd in Musis Sacrum in Schiedam een fan-avond gegeven. Deze avonden werden ook steeds drukker bezocht. In 1965 werd de grote stap genomen: er werd een plaatje gemaakt.

Klik hier voor meer informatie

Dit plaatje is op een zaterdagochtend opgenomen bij Siegro Studio's te Rotterdam en gefinancierd door de vader van Barend. De verkoop viel echter enigszins tegen. Dat is waarschijnlijk de reden dat het nu een collectors item is geworden.

The Trifids

Klik hier voor meer informatie
Bron : Dutch Sixties Beatgroups

Eind 1965/begin 1966 verliet Wim de Ruiter de band, Phil Eschbach werd toen de drummer en tevens zanger.

The Trifids in een latere bezetting

Klik hier voor meer informatie

In de zomer van 1966 bleek echter steeds meer dat de karakters van de diverse bandleden grote verschillen vertoonden en dat iedereen andere denkbeelden had over hoe het nu verder moest.

In goed overleg werd besloten uit elkaar te gaan. Alle reeds afgesloten contracten werden normaal afgewikkeld.

Kees van der Kraan vond al snel aansluiting bij "The Zorro's" in Maassluis. Johan van Krogten kwam daar een jaar later eveneens terecht.

Barend van de Bor stopte met het actief muziek maken. Over Phil Eschbach is verder niets bekend.
een service van

Stichting CCV

Stichting CCV